|
34646. | |
| |
|  |
|
| KURIERZY |
| Iława, Poniedziałek 01-02-2016 |
|
34644. | Odnośnie wpisu numer: 34450 Prognoza ogólnopolskich preferencji sejmowych – 31 stycznia 2016 r.
(na podstawie deklaracji pierwszego i drugiego wyboru): Marcin Palade
39 % - PiS
21 % - NO
16 % - PO
09 % - Kukiz
-----------------------
04 % - PSL
04 % - Lewica
04 % - Korwin
02 % - Razem |
|
| Leon Kłonica von Kuraś |
| Ziemia Iławska, Poniedziałek 01-02-2016 |
|
34642. | Odnośnie wpisu numer: 34641 Po wielu perturbacjach z chorobą, na szczęście nie śmiertelną, jeden ze znajomych rzekł mi: "Aby chorować musisz być zdrowy i silny jeszcze".
Nie byłem w stanie w żaden sposób tego pojąć, aż sam doświadczyłem. |
|
| pacjent |
| Iława, Niedziela 31-01-2016 |
|
34641. | Odnośnie wpisu numer: 34636 Więcej można się dowiedzieć z Internetu niż od iławskich lekarzy.
Mało tego - kasują więcej niż specjaliści w Olsztynie lub Elblągu.
Żenada, ale jaki pan taki kram. |
|
| na szczęście zdrowy |
| Iława, Niedziela 31-01-2016 |
|
34640. | Odnośnie wpisu numer: 34637 Był jeszcze trzeci czołg.
Stał przed obecnym starostwem, specjalnie sprowadzony z jednostki wojskowej z Ostródy, przez sekretarza PZPR Stanisława Komórka, jako wotum dziękczynne za "wyzwolenie" Iławy przez sojuszniczą Armię Radziecką spod jarzma okupantów hitlerowskich.
W czasach odrodzenia III RP, czołg został przekazany działaczom IKS-u na sprzedaż na złom, by zarobione pieniądze zainwestowali w rozwijającą się drużynę piłki nożnej w Iławie. Jednak z rozbiórką czołgu łatwo nie było, więc zaniechano przyjęcia podarunku. |
|
| Marszałek |
| Iława, Sobota 30-01-2016 |
|
34639. | Odnośnie wpisu numer: 34634 Polityka to życie przecież nasze codzienne - od poczęcia aż po grób.
A życie jest formą istnienia białka.
Człek składa się z białek, zaś one - z 21 aminokwasów. Jedne z nich czerpie z produktów spożywczych, inne może sam wyprodukować. |
|
| Marszałek |
|
34638. | KRAKSA PIJANEGO
W piątek wieczorem na „16” między Nową Wsią a Rudzienicami Piotr D. zjechał swoją corsą na lewy pas jezdni, a potem do rowu, poważnie uszkadzając auto. Okazało się, że kierowca był pijany. Szczegóły w najbliższym Kurierze.
Jakie kary musi stosować sąd, by tacy ludzie wreszcie zmądrzeli...?! |
| |
|  |
|
| KURIERZY |
|
34637. | Nawiązując do artykułu o zdobywaniu Iławy przez Rosjan i wrakach czołgów po podjęciu obrony przez Niemców [strona 6], to z dzieciństwa pomiatam dwa wraki czołgów.
Jeden był na wpół zatopiony w bagnie koło dworca, które obecnie już prawie zanikło. Czołg bez wieży był do połowy w wodzie od strony ulicy Wojska Polskiego. Później został zasypany wysypywanym gruzem. To miejsce znajduje się mniej więcej w miejscu obecnego nowego ronda pierwszego od miasta.
Drugi wrak był zatopiony częściowo w bagnie w lesie za drugim jeziorkiem (po prawej stronie szosy do Lubawy) i w latach 60-ych ktoś go wydobył, prawdopodobnie na złom. |
|
| Andrzej |
|
34636. | Odnośnie wpisu numer: 34635 Niestety - lekarz to nietykalny, uprzywilejowany, wszechmocny w swoim fachu, wspierany przez swoistą mafię kolegów.
"Niezależny" jak prokuratura, "niezawisły" jak sędziowie. Rzadko uda się kogoś posadzić do kryminału lub odebrać prawo zawodu.
Niech mi ktoś odpowie: co stoi na przeszkodzie, by wykonać nienaturalny poród, cięcie cesarskie, a już szczególnie zagrożoną ciąże. Czyżby to było nieuctwo, czy koszty na jakie "naraża" się placówkę usługową? (oni tak nazywają szpital, a pacjenta - klientem). |
|
| Eskulap |
|
34635. | Kilka razy czytałam artykuł dotyczący iławskich lekarzy, a szczególnie ginekologów. I płakałam, płakałam...
Niestety, i ja mogę się zaliczać do ich "dokonań". Może to jest już nieco przedawniona sprawa, ale mnie dotyczy nadal.
Ponad 17 lat temu, w 1998 roku, straciliśmy z mężem dwoje ukochanych dzieci - bliźnięta, tylko dlatego, iż nie chciano mi zrobić cesarskiego cięcia. To bardzo długa historia, nigdy publicznie jej nie opowiadałam, ale chyba jednak już mogę i chcę.
Czekam na odzew i zainteresowanie ze strony redakcji Kuriera. |
|
| Dorota |
|
34634. | Odnośnie wpisu numer: 34629 Ciekawe, czemu wcześniej Natasza lub Marszałek nie pisaliście na forum o lokalnych sprawach?
Jeśli interesuje was wielka polityka to piszcie na łamach ogólnopolskich gazet. Zostawcie to forum dla iławian, aby mogli porozmawiać sobie o lokalnych sprawach.
Zrobiliście z tego forum jakieś kretyńskie kłótnie o wielką politykę, zamiast - tak jak było wcześniej - pokazywać iławskie problemy, ujawniać sekrety lokalnych władz.
Ostatnio, jak się czyta forum, to tylko widoczne są ataki na partię PO. Może zajęlibyście się lokalnymi problemami. |
|
| stary iławianin |
|
34630. | Odnośnie wpisu numer: 34629 ...dlatego ten wspólny "Marsz po Polskę" powinien rozpocząć się jak najszybciej. Taką datą niech byłaby w Iławie 1 marca w czerwonym kościele, a po niej - MARSZ przez IŁAWĘ.
Takie marsze są naszą ostatnią szansą obrony Polski, ostatnią bezkrwawą szansą.
Za Mickiewiczem zacytuję z Reduty Ordona frazę jedną i niżej następną:
Warszawa jedna twojej mocy się urąga,
Podnosi na cię rękę i koronę ściąga.
Tak było i tak dzisiaj jest, kiedy Polska
jedna podnosi rękę na Brukselę.
Lecz, gdy od ludzi wiara i wolność uciecze,
Kiedy ziemię despotyzm i duma szalona
Obleją, jak Moskale redutę Ordona -
Karząc plemię zwycięzców zbrodniami zatrute,
Bóg wysadzi i tę ziemię, jak Ordon redutę. |
| |
Fatal error: Call to undefined function autolink() in /guestbook.php on line 1288
|