Logo Kurier Iławski

Pierwsza strona
INFORMACJE
Opinie
Kurier Zdrowia i Urody
Papierosy
CENNIK MODUŁOWY
Ogłoszenia drobne
Ogłoszenia modułowe
Stopka
Wyszukiwarka
FORUM

INFORMACJE
Znowu podwyżka za wywóz śmieci
Nowa sekretarz miasta Iławy
Hulajnogi blokują miasto
Kto wreszcie zlikwiduje szlabany?
Kolejna porodówka zlikwidowana
Szef zapłaci za zmarłego pracownika
Koniec ery Adama Żylińskiego
Zabił ją narkotyk
Odeszła legenda sportu
Nie żyje Aleksandra Zecha
Iga Świątek i Agnieszka Radwańska polubiły Iławę
Droższe bilety autobusów miejskich
Czy ktoś kradnie nawet woreczki na psie kupy?
Paszport wyrobisz w Iławie!
Czy przewodniczący Brzozowski straci mandat?
Znany muzyk jazzowy oskarżony o pedofilię
Remont mieszkania ITBS. Chciałam tylko normalności.
Znaleziono zwłoki kobiety
Dziecko zmarło w Dzień Dziecka
Pierwsza sesja i już podwyżka zarobków burmistrza
Więcej...

Forum

9471. 
Jak będzie źle to wasz poseł z Platformy wam pomoże. Wybierzcie go trzeci raz bo teraz to banany mają lecieć z drzew, a w Iławce ma płynąc mleko. Moje gratulacje z wyboru będziecie mieli lepiej na kartce a na codzień klepali biedę.
 Benek
 Niedziela 04-11-2007

9470. 
Odnośnie wpisu numer: 9641

Ja mocno trzymam kciuki za Panią dyrektor szpitala. Czas zrobić
porządek z personelem lekarskim, bo pielęgniarki są super, tylko
lekarze myślą, że w tym szpitalu nadal rządzi komuna.
 hajmak
 Niedziela 04-11-2007

9469. 
Odnośnie wpisu numer: 9463

Nie tylko prąd podrożeje. Od 1 listopada br. Spółdzielnia Mieszkaniowa
"Praca" w Iławie podnosi opłaty za centralne ogrzewanie i ciepłą wodę.
A podwyżki emerytur i rent podobno od marca przyszłego roku. A co
jeszcze w międzyczasie podrożało? Prawie wszystko, i to nie o 1,5 %
inflacji, ale o kilkanaście lub kilkadziesiąt procent.
 lecher
 Iława, Niedziela 04-11-2007

9468. 
Hasło kadencji Platformy Obywatelskiej w Iławie:
"ZARÓB W ANGLII, WYDAJ W IŁAWIE"
Uważam, iż pomysł właściwy.
Strategia katastrofalna.
 Męczennik z Radyja
 Niedziela 04-11-2007

9467. 
Odnośnie wpisu numer: 9461

Do Jimmego!
Nowa dyrektor szpitala z pustego nie naleje. Doktorków to ona nie ruszy
i zarobków nie odbierze. Jeśli Rygielski nie dołoży, a jemu Tusk, to nic szczególnego ta pani nie wymyśli.
 ESKULAP
 Niedziela 04-11-2007

9466. 
Odnośnie wpisu numer: 9461

Mam nadzieję, że babka wreszcie pomyśli o pielęgniarkach, bo to one
na razie są najbardziej pokrzywdzone!
 samsonite
 Niedziela 04-11-2007

9465. 
Odnośnie wpisu numer: 9463

WESOŁE ŻYCIE - UWAŻAJCIE!
Łotry, głupcy, oszuści, wszechwładni panowie,
Zasiadajcie do stołu! Rozkosze gotowe,
Tylko na was czekały.
Używajcie żywota, raz się tylko żyje!
Ten lud otumaniony, który żywcem gnije,
Do was należy cały.
Sprzedajcie państwo! Lasy wytnijcie, a ziemię
W pustynny piach przemieńcie. Niech rodzą kamienie!
Wasze nastały czasy!
A ręka niech wam nie drży! Niechaj śmiało kradnie
Nędzarzom wsi i miasta grosze ich ostatnie!
Bierzcie jak z własnej kasy!
Używajcie rozkoszy! Niech was to nie zraża,
Że na gnijącym wyrku rodzina nędzarza
Na śmierć głodową czeka!
Ojciec rękę wyciąga i o zmiłowanie
Żebrze, a biednej matce aż serce się łamie,
Że dziecko nie ma mleka.
(Wiktor Hugo)

POczekajcie - przekonacie się, że "młyny Pańskie mielą powoli, ale przednią mąkę"!!!.
 azan
 Sobota 03-11-2007

9464. 
Normalnie nie mogę ponoć jak Tusk wystartuje na prezydenta, Wałęsa ma zostać premierem. Normalnie chyba śnię. Weźcie do rządzenia jeszcze Mazowieckiego, postawcie obok Bartoszewskiego i przekształcie Platformę w partię pod nazwą Dziadziusie emerytowani rządzą Polska. Czasy średniowiecza, taki naiwny naród żeby coś takiego wybrał.
 Benek
 Sobota 03-11-2007

9463. 
No i mamy: Tusk będzie rządził z Wałęsami, to kochani wielka stagnacja dla kraju. Przypomnijcie sobie jak rządził Wałęsa była bieda w kraju i bezrobocie, teraz zanosi się na to samo. Prąd od stycznia w góre o 10% zobaczymy co jeszcze klaskać w dłonie i gratulować Platformie, niech nas sprzedadzą Irlandii bo tu już nic nie zdziałają. Jeżeli się mylę to proszę o wybaczenie internautów a jeżeli mówiłem prawdę to poprzyjcie mnie w następnych wyborach do sejmu, niech nie wygra czasami kolejny raz taki Żyliński czy Lisek z Gdańska, który mówi, że jest z Iławy korzeniami, to ja mu powiem, że jestem korzeniami z Warszamy to muszę wystarować w Warszawie może mnie wybiorą.
 Benek
 Sobota 03-11-2007

9462. 
Do Benka.
W celach poznawczych, samokształceniowych, polecam dzieje Stanisława Cat-Mackiewicza, kimkolwiek był on był, w kontekście "Polska a sprawa Niemiec, rola USA w powstaniu Unii Europejskiej i jej poprzedniczki" itd. Pozwoli ci trochę rozszerzyć horyznty myślowe i poglądy na dzisiejsze czasy, sytuację polityczną po II wojnie światowej i dzisiejsze losy rodaków skupionych w tzw. partiach i partyjkach na tle losów całego naszego narodu... Warto.
 Jan Kes
 Sobota 03-11-2007

9461. 
NOWA DYREKTOR SZPITALA
Mała babka z wielkimi jajami...!!! Może wreszcie ona zrobi porządek z tą sitwą w białych kitlach. Ludzie tam umierają, tynk leci ze ścian, śmierdzi kiszonką, a oni - paniska wielmożne - biorą bajońskie kwoty. Na ludzkiej krzywdzie!
 Jimmy
 Sobota 03-11-2007

9460. 
Odnośnie wpisu numer: 9452

Odnośnie Susza.
Nie dość, że wydał na halę 9 milionów PLN, to przetarg zrobiony został niewłaściwie a sąd pierwszej instancji przyznał rację przegranej firmie.
Nie można jak rozumiem państwo Kurierzy pociągnąć wątku suskiego?
 johan
 Sobota 03-11-2007

9459. 
SŁOWO O KRUS-ie.
Zapewne już za kilka miesięcy szum w sejmie będzie o reformie KRUS-u
(Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społeczneg). Wprowadzony został w drugim roku panowania Edwarda Gierka, 1972 rok. Wcześniej los chłopa zależał tylko od następców, którzy w zamian za "zapisaną" gospodarkę przekazywali rodzicom tzw. deputat w naturze ściśle określony na drodze sądowej. W skład deputatu mógły wchodzić np. ziemniaki, żyto, owies, warzywa w ściśle określonych ilościach.
Stefan Kisielewski w "Dziennikach" z lat 1968-80 pod datą 17 stycznia 1972 napisał: "Gierek odnowił i uzdrowił polską gospodarkę... Owszem, trochę ruchu jest... Na przykład wprowadzono bezpłatną opiekę lekarską dla wsi, ale nie zwiększono aparatu lekarskiego i funduszu dlań. Rezultat jak na razie,to wielki run na szpitale prowincjonalne,a przede wszystkim na stomatologów, jako że wszyscy ludzie ze wsi chcą mieć bezpłatne sztuczne zęby.Efekt jest,ale czy to wszystko wytrzyma? Skąd zdobyć pokrycie - oto główny problem dla Gierka."
To również problem dziś w 2007 roku dla nowej liberalno-chłopskiej ekipy. Wiadomo że 80 % funduszu emerytalnego pokrywa budżet państwa. Roczne składki do KRUS-u wynoszą tylko... 1000 zł bez względu na powierzchnię gospodarstwa.
 DZIEDZIC Z CHROMAKOWA
 Sobota 03-11-2007

9458. 
Ostatnie zameldowanie:
Stare Powązki, Brama I, Kwatera 100, Rząd 1, Mieszkanie numer 22.
 duch
 Sobota 03-11-2007

9457. 
ZATRZYMANE W SIECI

Stara prawda mówi, że po domysłach poznać durnia. No może ujmijmy
to eufemistycznie – nie „durnia”, ale „głupca”. Dodatkowo rozpoznać go
można także po kleconych na prawo i lewo „scenariuszach”, które mimo
że nigdy się nie ziściły bądź nie ziszczą – dają statystycznemu głupcowi
jakieś wytłumaczenie przypadków, z którymi się styka.

W odnośniku poniżej zapraszam do przeczytania felietonu.
 Leszek Olszewski
 http://www.kurier-ilawski.pl/news.php?id=1925&show=opinie
 Sobota 03-11-2007

9456. 
Jestem najlepszy w pingponga w Lubawie :-)
 Henio D.
 Lubawa, Sobota 03-11-2007

9455. 
Polska, jak podają źródła badawcze, posiada jedne z największych na
świecie źródeł geometralnych. Wydobywanie i koszt jest zróżnicowany.
Wiekszość polskich miast może być objętych programem gigantycznej
przebudowy. Wiadomo kto hamuje rozwój tego przedsiewzięcia: spółki
energetyczne, ktore zajmują sie dostarczaniem ciepła do mieszkań. Głównym jednak w tej sytuacji hamulcowym są spółki wydobywające surowce energetyczne.
Pierszym ośrodkiem, który "rzucił" się na geotermię było Zakopane. Ale ceny za ciepło ze źródeł głębinowych postawiono taaaakie, że większość odbiorców podziękowało i przeszło na hitoryczny sposób grzania, czyli na paleniska piecowe.
Przejście np. Iławy na ogrzewanie ekologiczne przyniosłoby zbyt wiele zamieszania i zakłócenia spokoju dostatniego życia na zajmowanych stanowiskach.
Komu z ludzi - np. emerytów - chciałoby się maczać w takiej robocie?
 nick
 Sobota 03-11-2007

9454. 
Odnośnie wpisu numer: 9450

Na cmentarzu przy ulicy Ostródzkiej [w Iławie] w latach 70-ch w ramach
"akcji porządkowych" usuwano niezwykle ładne pomniki poniemieckie...
Nie inaczej było w parku w centrum.
Ciekawe ile osób wie, że lejąc siki za kawiarenkami leją na czyjeś groby. Pod kostką brukową nadal leżą ludzkie kości, które codziennie depczemy. Pamiętam jak robotnicy wykonywali kiedyś wykop pod kable i wyciągali ogromne ilości kości ludzkich.
 Tadeusz
 Sobota 03-11-2007

9453. 
Iława nie chce geotermia, bo podobno za droga, a ojciec Rydzyk dostał już od skarbu państwa 12 mln zł na ten cel i chce jeszcze więcej.
 internauta
 Sobota 03-11-2007

9452. 
Odnośnie Susza.
Przyznanie burmistrzowi Rozalki to chyba kpina. Kiedy cała Europa
walczy o środki unijne, to wyróżnia sie go za 9 mln zł wydanych z
gminnych środków własnych, bez grosza z unii, na halę sportową.
Komuś w głowach się po[...]o.
 suszak
 Piątek 02-11-2007

9451. 
Japończycy sami uprawiają ryż, który jest droższy 7-krotnie od importowanego z Chin. Dlaczego? Dlatego, gdyż żywność jest strategicznym produktem każdego narodu. Im się opłaca, zaś polskim liberałom, sługusom kapitału obcego, nie! Oni mają jedną odpowiedź:
nie opłaca się!
 nick
 Piątek 02-11-2007

9450. 
ZA... DUSZKI.
NIESTETY Z UPŁYWEM CZASU I POSTĘPUJACEJ DEGRADACJI OBYCZAJÓW W POLSCE, NASZE POLSKIE ZADUSZKI JEDYNE W SWOISTYM KLIMACIE W EUROPIE ODEJDĄ W PRZESZŁOŚĆ. WINĄ OBARCZYĆ MOŻNA TYLKO POKOLENIE OSÓB STRSZYCH, NA KTORYCH LEŻY BEZPARDONOWA OBRONA ZWYCZAJÓW I PRZEKAZYWANIE NARODOWEGO DZIEDZICTWA. CZYMŻE JEST DEWASTACJA POMNIKÓW JAK NIE BARBARZYŃSTWEM? ŚMIERĆ NIE ISTNIEJE W ŚWIADOMOŚCI MŁODEGO POKOLENIA, JEST WYCZYSZCZONA ZE ŚWIADOMOŚCI. TAK WYCHOWUJĄ MEDIA. CELOWY ANTYHUMANIZM JEST ZASZCZEPIANY PRZEZ MATERIALISTYCZNE PODEJŚCIE DO ŚWIATA.
 nick
 Piątek 02-11-2007

9449. 
Najbardziej irytująca sytuacja tegorocznych Zaduszek.
Po zapadnięciu zmroku młodzież ostentacyjnie pstrykająca sobie fotki
nad grobami. Pozowanie, śmiechy, rozgardiasz, jarmark. A pstrykanie
z fleszem nadawało tej sytuacji temperaturę groteski i całkowicie psuło
w otoczeniu nekropolii nastrój zadumanego wieczoru... Ceni i półcieni...
Nikt ich słowem nie upomniał, nawet sąsiedzi.
 Maniche
 Piątek 02-11-2007

9448. 
POWRÓT
Na jezioro powróciło Prawo i Sprawiedliwość. Jest tego 11 sztuk, a przed wyborami było ze 300 - wiecej niż w sejmie.
Dobrze tu im jest, wody pełno, pełnia słońca, spokojnie suną po tafli wodnej. Na cholerę im ta ul. Wiejska?!
 DZIEDZIC Z CHROMAKOWA
 Piątek 02-11-2007

9447. 
Odnośnie wpisu numer: 9442

Czy to ten wóz spłonął w b. Jugosławii od słynnej butelki z benzyną?
Jeżeli tak, to faktycznie cacko :-)
 Czarnogórzec / przepalanka
 Czwartek 01-11-2007

9446. 
WRESZCIE DORWAŁEM SIĘ DO FORUM KURIERA. W BOJU POLITYCZNYM DZIELNIE STAWAŁEM, MODŁY NA MSZY ODPRAWIAŁEM, PRZED URNĄ WYBORCZĄ STAWAŁEM, NA PIS GŁOSOWAŁEM. JEŚLI PEOWIACY CHCĄ TO MOGĘ ICH PRZEPROSIĆ ZA TO, ŻE MOJA PRZEPONA, WĄTROBA
I JESZCZE COŚ TAM DZIAŁA. NO I ŻE DZIŚ Z CMENTARZA JESZCZE
Z TARCZĄ POWRÓCIŁEM. WIĘC JA ŻYJĘ I NA PIS RAZ JESZCZE ZAGŁOSUJĘ. AMEN!
 DZIEDZIC Z CHROMAKOWA
 Czwartek 01-11-2007

9445. 
Odnośnie wpisu numer: 9444

KOMU POLSKA ŚMIERDZI, TEMU ŁAJNO PACHNIE.
 nick
 Czwartek 01-11-2007

9444. 
Odnośnie wpisu numer: 9441

Pajacu, a jakże w Polsce możnaby nawet pomarańcze, figi, mandarynki, banany i winogrona hodować i na eksport wysyłać. Wystarczy "tylko" kilkanaśce kilometrów kwadratowych polskiej urodzajnej gleby zabudować szklaraniami i ogrzewać przez całą zimę, a będą rosły ich całe tony. Tylko że ich nikt od nas nie kupi, bo ich cena będzie 500 razy wyższa niż w Gruzji albo Hiszpanii, czy w Afryce, to jednak już takich mędrców jak Owidiusz nie interesuje, prawda?
"Ciemny lud" nie wszystko wszystko kupi proszę pana Owidiusza, co się zna na wszystkim.
 Biały Miś
 Czwartek 01-11-2007

9443. 
Odnośnie wpisu numer: 9441

Odpowiadam kto zarobił na takich, nie innych decyzjach (zaniechaniu rozwoju w Polsce pewnych gałęzi przemysłu). Wszyscy ci politycy, premierzy, ministrowie, nawet prezydenci byli, którzy otrzymali "łapówki"
- TAK! Formą spłaty długu przez obcy kapitał w było powierzenie im stanowisk w zachodnich instytucjach bardzo płatnych i sute nagrody za "wyprowadzenie Polski z zapaści gospodarczej i na prostą, czyli na kierunek globalizmu gospodarczego. Pomyślcie Polacy: KTO?
 Męczennik z Polski
 Czwartek 01-11-2007

9442. 
POLACY MAJĄ WIELKIE OSIĄGNIĘCIA TECHNICZNE.
Czy zdajecie sobie sprawę czym technicznie było RWD-5, działko 45 mm (90% celności, mały kaliber, ale niezwykle skuteczny w niszczeniu części metalowych), nie mówiąc już o powojennym BWP (bojowy wóz piechoty). Wóz, który na gąsienicach w polu osiągał 85-90 km/godz? Podczas misji pokojowej w dawnej Jugosławii wóz oblegany był przez oficerów USA, którzy zaskoczeni byli jakością techniczną (nie wyposażeniem zbrojnym) wozu.
 ADMIRAŁ
 Czwartek 01-11-2007

9441. 
Odnośnie wpisu numer: 9439

JEŚLI JA JESTEM PAJACEM - TO TY JESTEŚ OSTATNIM SZAMBEM RZECZYPOSPOLITEJ.
Jestem ciekaw czy ty byłeś na spotkaniu z ultra-liberałem Krzysztofem Bieleckim w Iławie w sali numer 106 Urzędu Miejskiego. Wówczas pewien hodowca owiec z gminy Lubawa zapytał: „Panie premierze, co z hodowlą owiec w Polsce?”. Odpowiedź: „Kochany! Australia ma do sprzedaży 30 tys. ton wełny (nadwyżki), a pan chce hodować owce!”. Nie ma bardziej kretyńskiej odpowiedzi niż ta. Czyli my Polacy mamy wszystko zamykać, likwidować gdyż świat już to wszystko produkuje, a my mamy kupować?! Jesteś kretynem w takim myśleniu.
To libertyńska ideologia spowodowała, że w Polsce zaprzestano produkcji samolotów, broni, samochodów osobowych oraz motocykli, którymi [tak!] interesowali nawet Japończycy (junak 4-suw, rewelacja lat 60-tych). To dzięki takim myślicielom jak ty i ten Bielecki, ultra-liberałom, zaniechano
w Polsce rozwoju przemysłu broni, motoryzacji, hutniczego i przemysłu lotniczego itp. Pozostaje pytanie zasadnicze: Za ile? Kto zarobił na tych decyzjach. My Polacy nie należymy do narodu potulnego i głupiego, jak
się wydaje.
Otumaniony naród wybrał PO. Naród pożałuje, ale tym bardziej potem ukarze za oszustwo.
 owidiusz
 Czwartek 01-11-2007

9440. 
Odnośnie wpisu numer: 9425

Popieram pana Benka w 200 procentach, choć mam dopiero 30 lat i z tamtego okresu mało pamiętam tylko z opowiadań.
Pieprzone młodziki wybrali Tuska, bo u nas moda "nie dasz w łape, nie załatwisz". Tylko niech pamiętają, że ich rodzice aby ich wychować musieli zmagać się z tym pier[...]nym systemem. Życzę tym biedniejszym co wybrali PO, aby w każdej dziedzinie życia trafiali na tych biorących w łape, bo jak PiS chciał z nimi zrobić porządek to NIE. Trzymajcie się razem, bo tak cieplej, bo PeOwcy napewno was nie ogrzeją!!!
 PiS-owa dama, lat 47
 Iława, Czwartek 01-11-2007

9439. 
Odnośnie wpisu numer: 9430

Pajacu podpisujący się Owidiusz, nie wystarczy podpisywać się imieniem mędrca, do tego jeszcze jego wiedza jest niezbędna.
PGR-y rozwalił podskakujący minister rolnictwa, były szef NSZZ Rolników Indywidualnych Gabriel Janowski z rządu Olszewskiego, bo mu one ideologoicznie i z założenia do nowej Polski nie pasowały.
 Biały Miś
 Czwartek 01-11-2007

9438. 
Odnośnie wpisu numer: 9437

Czy podszywając sie pod mój nick poczułeś sie lepiej?
Boli, że burmistrzem nie jest "menadżer"?
 suszak
 Środa 31-10-2007

9437. 
JESZCZE O SUSZU.
Wodociągi hodują robaki, brudna woda w Jakubowie, a dostały 500 tys. ulgi od burmistrza [Sadowskiego] i inne fory, chyba dla brata, na pewno przejedzą. Burmistrz na okrągło odpowiada radnym, a ci... Gratulujemy, reszta w Kurierze... Co rusz to absurd z Susza... Czas przyjrzeć się dokładniej.
 suszak
 Środa 31-10-2007

9436. 
Czy Kurier zajmie się sprawą kto uszył byle jakie mundurki?
 alibaba
 Środa 31-10-2007

9435. 
Z TUSKA PRAWDZIWY CHRZEŚCIJANIN. POMIMO WSPÓŁPRACY Z SB, TUSK KANDYDATA NA MINISTRA MICHAŁA BONI OBDARZA BEZGRANICZNĄ UFNOŚCIĄ.
 Męczennik z Radyja
 Środa 31-10-2007

9434. 
PROBLEMY TUSKA.
BONI - NASTĘPNY CO ZDRADĘ "SOLIDARNOŚCI" UKRYWAŁ.
Kiedy Tusk zaproponował stanowisko ministra panu Boni (minister pracy
w rzadzie Krzycha Bieleckiego) wyłazi szydło z siermieżnego wora - Boni współpraował z SB.
Boni był szantażowany, ponieważ przebywał i zamieszkiwał u bliskiej mu przyjaciółki na mieszkaniu, będąc w związku formalnym. W obawie przed skandalem wyjawia prawdę o życiu doczesnym, zdradzie małżeńskiej, zdradzie "Solidarności", zdradzie kolegów dla peerelowskiej SB.
 nick
 Środa 31-10-2007

9433. 
Odnośnie wpisu numer: 9432

Nikt nie rozlicza z obietnic przedwyborczych, gdyż wyborcy są masą bezmyślnych durniów.
 Żagiel
 Środa 31-10-2007

9432. 
Odnośnie wpisu numer: 9424

Brawo za przypomnienie obietnic Burmistrza Susza!!!
Panie Burmistrzu, a co obieca nam Pan nastepnym razem? Proponuje Stadion Narodowy - teraz jest to w modzie!:). Ciekawe gdzie by go Pan zlokalizował - może na pieknej błekitnej tafli jeziora:) no tak wtedy tą kładką co ma powstać wszyscy mieszkacy mogli by się dostać do tej wspaniałej inwestycji, która dałaby pracę tysiącom ludzi.
Mam nadzieję, że wyborcy rozliczą Pana z tych kłamstw w czasie kolejnych wyborów. No chyba, że znowu zatrudni Pan na umowe zlecenie pana L. i jego świtę, który za piwko będzie doprowadzał ludzi do lokali wyborczych - a wówczas sukces murowany.
 hh
 Środa 31-10-2007

9431. 
Odnośnie wpisu numer: 9422

Sznowny Panie/Pani Veritas!!!
Może i ma Pan/Pani rację co do fakt ustwiania konkursow w UMiG w Suszu, ale osoby które Pan/Pani wymienia nie dostana tych stanowisk. Pan Zdzisio zadbał o swego byłgo sąsiada, ktory to jeden ze stołków dostanie.
A co do wymianiania tych zawodów. Faktycznie postapil Pan/Pani nieroztropnie, ale słuszne wydaje się, iż na stanowiskach administracyjnych powinny zasiadać osoby wyszkolone - teoretycznie i praktycznie - w tym kierunku. Nie oznacza to oczywiście, że fryzjer, kosmetyczka czy górnik nie sprawdziliby sie ta takim stanowisku, ale nikt nie przyjąby prawnika czy ekononomisty do kopali, zakladu fryzjerskiego - wiecej większość z nas uznalaby to za objaw głupoty.
Nie dziwota że pan Burmistrz Jan (ktory przed wyborami kłaniał się Panom w pas, a Panie po rekach całował - teraz ludzi nie zauważa) rozgrywa to w ten a nie innyc sposób. Przecież gdzie on wróci gdy nie wybiora go w nastepnych wyborach. A tak to Kastrau czy Dawid coś załatwią.
 ABC
 Środa 31-10-2007

9430. 
W PYTANIU O POLSKĘ JUTRA - ODPOWIEDŹ: MINISTREM FINANSÓW zostanie JAN KRZYSZTOF BIELECKI (b. premier) - człowiek, który rozwalił PGR, nieważne, czy dobre, czy złe. Zapisał się w pamięci Polaków jako jeden z naokrutniejszych liberałów, w rękach którego prywatyzacja, to barbarzyńskie uwłaszczanie elit. Dla którego człowiek w rękach biznesu i kapitału jest przedmiotem. Obywatel Tusk daje mu szansę, by dzieła dokończyć. Przeciwnie do hasła w kampanii PO, migracja wzmoże się, lecz w kierunku angielskim.
 owidiusz
 Środa 31-10-2007

9429. 

Tyka się osoby po inicjałach, a samemu podpisuje się "veritas".
Chyba coś nie tak. Poprosimy też o inicjały. A skoro nie ma się
odwagi, to może nie tykać innych?
 az
 Wtorek 30-10-2007

9428. 

To niby, że osoby które wykonują zawody nie związane z administracją to już nic więcej nie mogą? A sklep mięsny albo kosmetyczka może być?
A może właśnie te osoby bardziej sprawdzałyby się w tym zawodzie?
A może mają lepsze kwalifikacje niż pozostali? A może życie, żeby nie być na garnuszku państwa, zmusiło ich do takiej pracy, jaka tylko znaleźli? Bardzo nieładnie "klasyfikować" osoby po tym, gdzie akurat pracują
i uważać, że są gorsze. Chyba ktoś ma bardzo wysokie mniemanie
o samym sobie.
 oburzony
 Wtorek 30-10-2007

9427. 
Odnośnie wpisu numer: 9423 9424

Psy szczekają - karawana idzie dalej, a dodatkowo bonusik w postaci powiedzenia: pocałujta w d... wójta.
 suszak
 Wtorek 30-10-2007

9426. 
BYLE DZIADYGA NIE MOŻE BYC TRENEREM W JEZIORAKU.
Zgodnie z § 2 Rozporządzenia Ministra Sportu z dnia 3 października 2006 roku w sprawie kwalifikacji lekarzy uprawnionych do wydawania zaświadczeń lekarskich, a także rodzaju niezbędnych badań lekarskich osób ubiegających się o przyznanie licencji zawodnika lub licencji trenera (Dz. U. Nr 189, poz. 1396), zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do uprawiania określonej dyscypliny sportu oraz zaświadczenie lekarskie o zdolności do wykonywania obowiązków trenera wydaje lekarz specjalista w dziedzinie medycyny sportowej albo lekarz posiadający certyfikat w zakresie orzecznictwa sportowo-lekarskiego nadany przez Polskie Towarzystwo Medycyny Sportowej.
Osoba ubiegająca się o uzyskanie licencji trenera podlega ogólnemu badaniu lekarskiemu, badaniom specjalistycznym i diagnostycznym tj.
1) pomiary antropometryczne;
2) badanie ortopedyczne (na koślawość i platfusa);
3) przegląd stomatologiczny (na szczerabatość) ;
4) badanie elektrokardiograficzne;
5) badanie ogólne moczu z oceną mikroskopową osadu, odczyn opadania krwinek czerwonych, morfologię krwi obwodowej wraz ze wzorem odsetkowym;
6) oznaczenie stężenia glukozy we krwi, HDL, LDH
7) konsultację laryngologiczną;
8) konsultację okulistyczną (kurza ślepota);
9) badanie radiologiczne klatki piersiowej.
 trenerro
 Wtorek 30-10-2007

9425. 
No brawo mieszkańcy powiatu teraz walcie w łeb waszym włodarzom. Więc zacznijcie od Platformy bo ta gruszki obiecała na wierzbie. Rok rządzenia przez tę obiecującą dużo i wszyscy pójdą z torbami. Poleci Żylińki, Ptasznik, Rygielski - to Ci panowie ubzdurali sobie, że zdobędą Iławę w każdym calu, a ja im mówię wasz czas się kończy czeka was wielka przegrana i rozliczenie z waszych rządów, gdzie z Iławy zrobiliście wiochę, że nas wytykają palcami. Wiem co mówię jeżdże po świecie i śmieją się z Iławy, że mamy najsłabszą gospodarkę w warmińsko-mazurskim. Zagłosujcie jeszcze raz na tych samych ludzi, o nie przepraszam, słuchajcie, teraz do Iławy po głosy przyjdzie Jarosław Wałęsa, kolega Liska, głosujcie na nich zbudują wam lotnisko i drugą stocznię albo w ostateczności zorganizują wam wycieczkę, bo jeden ma biuro turystyczne a drugi będzie przewodnikiem. Podczas wycieczek będzie przechwalał tatusia co on dla Polski nie zrobił. Niech pooprowadza ich po stoczni i tam się chwali w obecności klasy robotniczej i opowie turystom jaki miód mają oni stoczniowcy a jak tatusiowi się żyje. Odpowiem wam wycieczka będzie po całym trójmieście, ale z daleka od stoczni bo tata nie zezwala na kontakty z klasą robotniczą. Oni to są inni ludzie po 80 roku, nie ta klasa zobaczcie za liberałów się uważają. Tak kochani świat się zmienia, masz nazwisko masz robotę, masz układy masz robotę, należysz do partii masz robotę. Pytanie zasadnicze do pana Wałęsy drogi Lechu co zmieniłeś w kraju od 1980 roku. Odpowiem Ci narobiłeś biedy, naprodukowałeś bezrobocia, karzesz się płaszczyć przed innymi narodami, no bo sprzatając ulice, zmywać naczynia czy nosić wory za granicą to ta Polska jaką sobie wymarzyłeś. Wiesz dobrze, że nie ale z nienawiści do braci Kaczyńskich przerwałeś odbudowę tożsamości narodowej. Pamiętaj górnicy, hutnicy stoczniowcy i katolicy odnajdą Cię. Zmykaj puki czas za granicę bo będzie ciepło w kraju. Drogi Lechu odpowiem Ci wolność Polski zawdzięczamy nie Tobie tylko naszemu kochanemu Papieżowi, a Ty próbujesz grać przed narodem. Pomódl się za Jana Pawła II I przeproś kościół boś taką krzywdę narodowi wyrządził tym swoim Tuskiem, że rozgrzeszenia w niebie nie dostaniesz.
 Benek
 Wtorek 30-10-2007

9424. 
Odnośnie wpisu numer: 9423

Fakt, Kurier zmiekl w swoich artykulach dotyczacych burmistrza Susza. Chyba po wyborach w 2006 roku to sie stalo, wystarczy w archiwum poczytac artykuly sprzed tamtych wyborow. Mozna powiedziec, ze nie cackaliscie sie z nim, teraz wyluzowaliscie.
Oprocz tego co pisali tu przedmowcy, proponuje tez zajac sie zakladem produkujacym puszki w Suszu, tak bardzo obiecywanym juz dwukrotnie przez burmistrza (zawsze przed wyborami), kiedys potarfiliscie zapytac
o trudne dla wladzy sprawy, wiec moze teraz tez warto.
 z Susza pisze
 Wtorek 30-10-2007

9423. 

Potwierdzam co napisał poprzednik. Rodzina burmistrza w sekretariacie.
Pani S. też "po konkursie".
Jeszcze nurtująca mnie sprawa komunalki - na dyrektorskim stołku brat burmistrza, a niby w ekipie remontowej jego syn (o tej sprawie pisaliście w Kurierze). Tylko co to za ekipa skoro syn jeżdzi w godzinach pracy po cywilnemu volvo ojca? To nie jednarazowy przypadek.
W dalszym ciągu nawet z Kuriera nie można się dowiedzieć o sądowych postępowaniach toczonych przeciwko burmistrzowi, były zawiadomienia
do prokuratury na zastępcę pana Dawida... I nic, cisza w eterze...
 johan
 Wtorek 30-10-2007

9422. 
Szanowna redakcjo Kuriera!!! Chciałabym się odnieść do sprawy, która dotyczy osób startujących w konkursach na różnego rodzaju stanowiska w Urzędzie Miasta i Gminy w Suszu. To właśnie do tych osób chciałbym skierować swoj apel. Nie miejcie nadziei, że wygracie któryś z tych konkursów! Wszystkie karty są już rozdane!

Zdaję sobie sprawę, że ten tekst może wzbudzić liczne kontrowersje. Ale dlaczego? Przecież i tak wiadomo, że wszystko jest [...]. Jestem osobą która mogłaby wiele powiedzieć o [...] tych konkursów - chociaż każdy parcownik UMiG w Suszu świetnie o tym wie i mógłby opowiedzieć dużo ciekawych rzeczy. A oto parę przykładów.

Wybór na stanowisko dyrektora CSiR w Suszu - parę miesięcy wcześniej było wiadomo kto siądzie na tym stołku. Burmistrz Jan Sadowski pytany przez redaktorów Kuriera o to, kto zostanie szefem hali, odpowiadał, że rozstrzygnie o tym konkurs. I stało się tak! Tylko jest jedno male ale! Dlaczego wymagania zostały postawione na takim poziomie, że mógł je spełnić tylko jeden kandydat? Dlaczego wykształecnie i doświadczenie obecnego szefa, wówczas kandydata, było wręcz dopasowane do tych wymagań? Pewnie ZBIEG OKOLICZNOŚCI.

Drugi przykład. Stanowisko na referenta w CSiR W Suszu. Wymagania
postawiono na takim poziomie, że niewielu mogło je spełnić. Ale to nie
jest przeszkodą. W tym przypadku mimio iż kandydatka nie mogła się
wykazać takim doświdczeniem i tak została przyjęta... [...].

Ale to nie koniec. Nie wierzycie? W zeszłym tygodniu odbył się konkurs
na stanowiska w MOPS w Suszu. I choć nie ma jeszce wyników, powiem
Wam kto wygra - podam inicjały, bo nie chciałbym robić kłopotu tym
miłym Paniom - pierwsza to M.M., drugą wybrana zostanie J.D. Tak, tak!
Nie wierzycie? Sprawdzcie za parę dni wyniki na stronie UMiG w Suszu.

Takie postępowanie w UMiG w Suszu jest znane od dawien dawna. Na palcach jednej ręki możnaby policzyć osoby, ktore dostały tam pracę dlatego że były najlepsze. No ale może doświadzczenie w sprzedazy w sklepie spżywczym czy strzyżenie włosów bardzie się przyda na stanowisku administracyjnym niż wieloletnie doświadczenie czy wyższe wykształcenie. Brawo panie Janku!!! Brawo opanie Zdzisiu!!!

Nawiasem mówiąc, jak to jest, że nasz burmistrz Jan w takich sytuacjach staje się głuchy i ślepy? Ale to chyba domena naszej władzy, wszak przyklad idzie z góry.
 VERITAS
 Wtorek 30-10-2007

9421. 
Odnośnie wpisu numer: 9420

BENEK - BLASZANY BĘBENEK.
 bolo-tw
 Wtorek 30-10-2007

9420. 
Platforma sperzeda stadion dziesięciolecia w Warszawie jak nie będzie Warszawiaków. Od jutra zagrzmi w Warszawie i dadzą popalić tej judaszowej Platformie, że chce ubić interes na gruntach obecnego stadionu. Nie może być inaczej dla kasy oni zrobią wszystko nawet przyjdą takie Liski z Gdańska do Iławy po głosy, bo tam przecież Jarosław Wałęsa kandydował. Panie Wałęsa każdy zna pana taktykę na wylot, a jak nie zna to ja im uświadomię gdzie pan tak zmierza usilnie. Strajków, komuny już nie ma to nie musi pan agitować, zamiast reklamować Platformę niech pan odszuka swoich kolegów ze stoczni z 80 roku, może oni potrzebują pomocy, bo nie żyje im się tak jak panu. Pytam się z kim pan walczy nadal? Kwaśniewski już skapitulował, Kaczyńskich pan umiejętnie zwalcza. Chętnie by pan widział siebie na stanowisku premiera, a synalka na stanowisku Prezydenta, wtedy było by dobrze. Gorszych czasów nigdy nie było jak za pana rządów. Balcerowicz dokończył pana dzieło a teraz pan grzmi. Niech pan powie Polsce, że to pan jest winien całego zamnieszania. Lepera ulepili komuniści ale nastąpił jego koniec, ja się pytam czego pan dalej oczekuje. Niech pan broni interesów kraju a nie Platformy, bo Ci stoczniowcy przyjdą teraz po pana.
 Benek
 Poniedziałek 29-10-2007

9419. 
PREZYDENCKIE RUCHY
Szefem kontrwywiadu zostanie Macierewicz, Szczygło w MON, Waserman wypożycza Sabę od Dorna i będa pilnować słuzb specjalnych, a Kamiński nadal w CBA. Wszyscy oni zostaną sekretarzami stanu powołanymi przez prezydenta. Mozna ich będzie odwołać po zmianie Kostytucji RP.
 nick
 Poniedziałek 29-10-2007

9418. 
Odnośnie wpisu numer: 9416

Ty, Benek - a trzeba se było obejrzeć teatr faktu w rządowej telewizji. Może byś w nim i Ziobrę zobaczył, i Jarusia, i sprawiedliwość ludową w całej krasie. Ty, Benek - czy ty aby chory nie jesteś? Z tej żółci, co wypłynęła po wyborczej sromocie? Ale żem nie z PiS-u to mi cię chłopie żal. Z jadu, nienawiści i chamstwa trudno się wyleczyć.
 obserwator
 Poniedziałek 29-10-2007

9417. 
Chopy, toć intencji nikt wam nie odmawia... Dobrze główkujecie.
Ino, właśnie, te ino...
 BOLO
 Poniedziałek 29-10-2007

9416. 
Dziękuję, że w końcu ktoś zaczyna rozumieć co mam na języku, bo ja nie jestem bura baba tylko mi o Polskę chodzi. Na początku pisałem, że mam gdzieś przynależność do partii i nie jestem judaszem. Nie mozna mnie kupić, ale jak widzę, że naród tonie muszę reagować, bo niedługo zaczniemy mówić po Angielsku, Niemiecku, czy jak kto woli po Irlandzku. Pytam gdzie Polska, gdzie Ojczyzna, gdzie nasza duma, gdzie tożsamość. Nie wykończyli nas w 1918, 1939, 1980 to teraz otworzyli granice i mówią chodź głupi Polaku, my Ci pokażemy dobrobyt, a ty w niego uwierzysz. Zanim się obudzisz będziesz mówił po Angielsku czy Niemiecku, no bo po Rosyjsku nie wyszło. Nie ważne, że rozbiją się polskie katolickie rodziny ważna jest Irlandia, kasa i pustka. Niech nami pomiatają a jak przyjdzie co do czego to zamkną granice i powiedzą a Ty Polak gdzie. Będziesz ryczał, ale będzie za późno bo tu nie będzie Polski.
 Benek
 Poniedziałek 29-10-2007

9415. 
Ty Benek dobrze mówisz. Dobrze mówisz. Jak miało zmienić się, kiedy ludzie ci sami...?... Wiekszość synalków dawnych decydentów ukończyło renomowane uczelnie zachodnie. Wiekszość lizusów dawnego ZMS,
z zaplecza PZPR, pokończyło dodatkowe studia zagraniczne, w tym tacy jak Balcerowicz, Cimoszewicz, Borowski, Belka, Kołodko (zamiłowany gracz pokera).
Nawet swego syna Radka zdążył umieścić na wydziale dyplomacji tato S.
- były partyjniaczek z Bydgoszczy. Młokos zaś zerwał sie ze smyczy i następnie wystartował sobie do Afganistanu wspierać Talibów w wojnie
z ZSRR (CCCP).
Lechu Wałęsa również co mądrzejszych synalków (szczególnie Jarosława z PO) polokował na zagranicznych studiach fundowanych przez - jakby to było 20 lat temu - zachodnich imperialistów, a dziś nazwijmy ich "elitą globalnej proeuropejskiej liberalnej gospodarki".
Nieprzypadkowo podrzucony Tuskowi jako "żywy" po kądzieli spadkobierca legendarnego przywódcy "Solidarności", synek Wałęsy, poseł na Sejm RP, firmować ma, że owoc wielkiej idei solidarnościowej - PO - niedaleko upadł od jabłoni.
 owidiusz
 Poniedziałek 29-10-2007

9414. 
Drodzy stoczniowcy te opony zanieście pod belweder Wałęsów to on reklamował partię swojego synalka, czyli Platformę. Nie rozumiem dlaczego ten człowiek Wałęsa popiera Platformę, dlaczego tak nienawidzi Kaczyńskich. Co oni mu zrobili, dlaczego on jako były stoczniowiec, solidarnościowiec wszedł do liberałów. Panie Wałęsa jak pan chce polepszyć warunki bytowe swoich dzieci, to dam panu dobra radę niech się dzieci wezmą do uczciwej pracy, a nie posługują się pańskim nazwiskiem. Czy ja śnię czy to powrót komuny, bo jak można nazwać takie mechanizmy. Kiedyś synalki słynnych komunistów kończyli szkoły na telefon, otrzymywali pracę, a reszta to były śmieci i ochłapy w oczach polskiej władzy. Panie Wałęsa dokąd pan zmierza, jak synek chce być sławny to niech wstapi do zwiazków stoczniowców. Znam pana odpowiedź, to nie ta czasy. Zdziwi się pan, na razie robotnicy manifestują w Stoczni, dzięki pańskiemu poparciu Platformy, ale jak nabiorą rozmachu przyjdą pod pański Belweder, bo to pan podsyca naród i kręci w głowach Polakom i przeciwstawił Kaczyńskim.
 Benek
 Poniedziałek 29-10-2007

9413. 
No i mamy Platforma chce sprzedać stadion stulecia w Warszawie, sprzedać stocznię w Gdańsku. Proszę jaka Polska nam się szykuję. Idźcie jeszcze raz głosować na Platformę to wasze domy posprzedają bo powiedzą, że prawo mówi inaczej. Komuniści nami pomiatali, pakowali do więzień a Ci robią inaczej sprzedać, sprywatyzować niech wezmą ludzie Platformy niech mają władze na wieki. Biedny naród Polski zawsze w łapach zaborców. Chcieliście Platformy macie, teraz szykujcie kase bo wszystko będzie sprzedawane, ale nie dla was kochani dla Platformy, dla waszej przecież partii, brawo, brawo macie cud gospodarczy.
 Benek
 Poniedziałek 29-10-2007

9412. 
ZA 3 TONY MIĘSA KARA ŚMIERCI DLA WAWRZECKIEGO
Dziś w TVP1 o godz. 20:20 emitują teatr-dokument o skazaniu w aferze mięsnej (obliczonej na 3 tony) ojca aktora Wawrzeckiego. Obecnie taki numer określa sie jako "czyn o niskiej szkodliwości społecz." Za miliony przestepca nie dość, że uśmiecha sie w pas polskiej sprawiedliwości, to po odsiedzeniu, kiedy wroci, jego majatek powiekszony jest o nastepne
miliony.
My mieliśmy szansę zrobić z tym wreszcie porządek, ale przeszkodzono. Wymanipulowani rodacy wybrali lepsze jutro, czyli balczerowiczowską Polskę i właściwy grunt na kolejne przekręty. Donek Tusk jest w garści Balcerowicza, który zza jego pleców kierować będzie Polska gospodarką.
Za 30 lat nasze wnuki obejrzą teatr, lecz w roli bohaterów wystapią inni skazani...
 nick
 Poniedziałek 29-10-2007

9411. 
WITOLDZIE NOSOWICZ! NAKARMIŁEŚ SABĘ?
Kwaśniewski Cię o to prosi, "Mordo Ty moja".
 ORMOWIEC
 Poniedziałek 29-10-2007

9410. 
Odnośnie wpisu numer: 9402

Pochodzę z Kujaw, pierwszy raz słyszę o takim sposobie zabijania kaczki.
Czarninę zaś uważam za najlepszą zupe na świecie.
Pozdrawiam innych smakoszy.
 kuj
 Poniedziałek 29-10-2007

9409. 
Odnośnie wpisu numer: 9408

Są bardzo wygłodniali i jeżeli nie zapomną jeść masełka małą łyżeczką,
to zostaną na powierzchni.
 Azan
 Poniedziałek 29-10-2007

9408. 
TYLKO PTAKI WOLNE!
- Po 4 latach rządów PO tylko ptaki będą wolne, gdyz nie dadzą się prywatyzować.
To, co po rządach PO pozostanie wartością będzie degradacja kolejnej (po Samoobronie i Lidze) partii - PSL. Cwaniakom i chorągiewkom z PSL-u na czele z Pawlakiem należą sie baty. Niech Pawlakowi nie zdaje się, ze partia PSL będzie wieczna. Przekształcenia społeczne na wsi wyruguja ich w nastepnych wyborach, to jedno; zas współudział koalicyjny z PO, to drugie - co partię zepchnie na smietnisko historii.
Czy Powlak jest na tyle pazerny na władzę, aby zaniewidział i popełnił strategiczne błedy? Jeśli Opatrzność dziejami narodów kieruje? - Tak!
 nick
 Poniedziałek 29-10-2007

9407. 
Nie mówiłem, nie ostrzegałem przed Platformą, a więc macie co chcieliście cuda w Polsce, ale dla liberałów. Balcerowicz wychodzi z krzaków i reszta sitwy. Marcinkiewicz i Sikorski sprzedali się Platformie, za stołki. Szybko ich Tusk odwoła, bo za plecami stoi Balcerowicz o to on rozdaje karty. Prywatne szkoły, szpitale brawo Polacy wykopaliście dół pod siebie.
 Benek
 Poniedziałek 29-10-2007

9406. 
Słyszałem, że w szpitalu zwykły lekarz zarabia... 15-18 tys. miesięcznie!
Tu jest potrzebna więc nie tylko miotła, lecz wyrzutnia typu "Katiusza".
 skaner
 Poniedziałek 29-10-2007

9405. 
Odnośnie wpisu numer: 9402

Ludzie, nie jedzcie padliny, a produkty kujawsko-pomorskie zostawmy
do konsumpcji elementowi prymitywnemu! Biedne kaczki, głupi wpis,
pomińmy go milczeniem!
 Asta
 Niedziela 28-10-2007

9404. 
WYBORCY PO - macie to, czego chcieliście.
Ministrem finansów bedzie ultraliberalny profesor Jacek Rostowski, doradca socjalistycznych rządów na Węgrzech, zaufany b. premiera Jana Krzysztofa Bieleckiego, współpracujący ściśle z Balcerowiczem. Wiadomo bowiem, iz najbliżej zaufanymi politykami, sterującymi Tuskiem są: Bielecki K. (b. premier), Boni i Balcerowicz. Oni bowiem są motorem napędowym liberalnej polityki przyszłego premiera, dalej kształtować będą reformy w Polsce, jak pełną prywatyzaję szpitali, pewnych etapów edukacji, kształtować bedą gospodarkę, w tym latyfundialny system produkcji rolnej na wzór amerykański, prywatną sieć autostrad, pełną prywatyzaję lasów i jezior. Emigracja w Polsce, już nie zarobkowa, ale na stałe przed wami - kochani młodzi wyborcy PO.
 nick
 Niedziela 28-10-2007

9403. 
Pisać należy po nazwisku bo to dotyczy tego człowieka, który miał władze w Iławie i my go wybieraliśmy, zatem oczekujemy konkretów, a nie bajeczek. Proszę zatem mnie nie krytykować bo ja mu walę prosto w twarz co człowieku robisz w tej Iławie, żeby ludziom było lepiej. Społeczeńswo dając komuś mandat zaufania oczekuje, ze coś się zmieni a nie wracamy do średniowiecza. Dałeś głos na kogoś to patrz mu na łapy, bo za 4 lata znów wyciagnie łapy po głos. Powiedz mu wtedy nie oddam na Ciebie głosu bo oszukałeś miasto i wyborców, posiedzisz na ławce rezerwowych, a głos pójdzie na Benka, może on lepiej wyrządzi. Nie ma ludzi niezatapionych.
 Benek
 Niedziela 28-10-2007

9402. 
Odnośnie wpisu numer: 9399

Kaczory smaczne są jesienią (X, XI, XII). Ubijanie kaczora opisywanym sposobem znane jest na Kujawach. Zejście ptaka jest mniej stresowe, niż przy rezaniu gardła. Ptakowi ubywa krwi w sposób bezbolesny, aż do stanu śmierci (dziś przed wbiciem igły w tetnicę, obezwładniamy specjalnym gazem). Sposób ubicia zwierza ma niebagatelne znaczenie w pozyskiwaniu jakości mięsa (wymogi Unijne). Dlatego po zaprezentowaniu procedury ubijania kaczki, pozyskiwania krwi i gotowania miesa, czernina uzykała certyfikat produktu regionalnego Kujawsko-Pomorskiego.
 smarowóz
 Niedziela 28-10-2007

9401. 
Odnośnie wpisu numer: 9393

Nie jestem z Iławy jak również z powiatu iławskiego i mam "deep in ass" Pana Ż. ale denerwuje mnie ciągłe "wipe ass" czyimś nazwiskiem.
No chyba że u Was w Iławie to norma. Jeśli tak, to przepraszam.
 Szpicel
 Sobota 27-10-2007

9400. 
Odnośnie wpisu numer: 9399

Cały czas mowa o kaczorze Donaldzie?
 skrucz
 Sobota 27-10-2007

9399. 
...PRZEPIS NA CZARNINĘ Z KACZORA na niedzielny obiadzik z kartofli
z kluskami : bierzem rocznego kaczora i ubijamy w sposób humanitarny (przez przekłucie tętnicy na wysokości zgiecia szyjno-głowego). Do czarniny dodać trzeba: suszone śliwki polskie + suszone jabłka + kompot z wiśni zamiast octu (kwaskowy z wiśni powojennego pochodzenia) + cukkier (wg smaku) + sól + pieprz.
 smarowóz
 Sobota 27-10-2007

9398. 
Swego rodzaju odpowiedzią na wiele, wiele pytań co do ostatnich zmian personalnych w naszym wydawnictwie niech będzie tekst Elżbiety Turlej pt. „Przeszacowani”. Ludzie myślący składniej niż 6-latkowie zrozumieją bez problemu, pozostali – bez obrazy – nie muszą rozumieć wcale. Taką oto mam ideologię, czyli zero ideologii... A zatem miłośników prostych konstrukcji (np. cepa) zapraszam do lektury w odnośniku poniżej.
 Jarosław Synowiec, wydawca tygodnika „Kurier Iławski”

wydawca@kurier-ilawski.pl
 http://www.kurier-ilawski.pl/news.php?id=1914&show=kogel-...
 Piątek 26-10-2007

9397. 

Benek, ty buraczany kmiocie! Nie "Kwidzyń" a Kwidzyn. KWIDZYN! KWIDZYN! KWIDZYN! O reszcie nie piszę, bo i tak nie zrozumiesz.
 Celuloza
 Piątek 26-10-2007

9396. 

Benek!!!! Dlaczego ty ludzi, wymieniając ich z nazwiska, z psim gównem porównujesz???!!!!!! Ty już nie jesteś łajza, ty jesteś moherowy wszarz.
Propozycja dla moderatora: miał ten łajdak Ben żółtą kartkę za to samo
przewinienie, dać mu więc drugą - i czerwoną. Won z boiska szmaciarzu
jeśli nie potrafisz dotrzymać kroku regułom gry!!!
 joker
 Piątek 26-10-2007

9395. 
OT DURNOTA PISUARÓW - TYLKO PO RYJACH NATRZASKAĆ!
PiSuary z okręgu olsztyńskiego gdyby wstawili na listę PiS tylko jednego kandydata, a nie dwóch (Szmit i Mrozek = razem 120 tys. gł.), to jeden zdobyłby mandat senatora, gdyż wyprzedziłby Konopkę z PO. Bo Naród
nie patrzy na osobę, głosuje na partię.
BO TA ORDYNACJA WIĘKSZOŚCIOWA MA TO DO SIEBIE, ŻE NAJLEPSZY WYGRYWA, NIE JAKAŚ MENDA, NAWET GDY ZDOBYWA 600 GŁOSÓW...
Nie daruję wam tym razem... Tylko po ryjach natrzaskać.
 PIŁSUDCZYK
 Piątek 26-10-2007

9394. 
Proszę powiedzcie czemu dziś straszył nas ok. 14 bardzo nisko latający samolot? Ktoś powiedział, że to samolot NATO. Coś tam filmował, aż w pewnym momencie miałam wrażenie, że wyląduje w środku miasta :)
 ja
 Iława, Piątek 26-10-2007

9393. 
Powiedzcie co Żyliński zrobił w Iławie. Wracałem dzisiaj z Gdańska i zabrałem pewno osobę na stopa. Przechwalała Kwidzyń podobne miasto (wielkościowo) do Iławy, że ma prace dobrze płatną, że dużo jest zakładów. Ja tylko słuchałem i się gotowałem w środku, bo sobie myślę ten Żyliński nic nie zrobił w Iławie, same bezrobocie i żadnego zakładu pracy, kto ma racje Benek czy Żyliński. Ludzie obudźcie się i wykopcie go z Iławy, bo będziecie wołami po Iławie jeździli. Miasta ościenne śmieją się z nas, ani zakładów pracy, ani basenu krytego, tylko te piepszone markety gdzie młodzi ludzie pracują jak parobki za pare groszy. Ludzie czy wy jesteście ślepi żeście mu dali mandat zaufania. Będziecie wszyscy mieszkańcy emigrować bo tu nie wyżyjecie za pare groszy. Mam dla was dobra wiadomość niedługo powstanie jeszce jeden hipermarket. Wiecie co będzie sprzedawał? Psie gówno wyprodukowane w [...].
 Benek
 Piątek 26-10-2007

9392. 
Odnośnie wpisu numer: 9388

[nikt] = Benek. Prawda prostsza niż "wykładnia wampiryzmu".
 ktoś
 Piątek 26-10-2007

9391. 
Odnośnie wpisu numer: 9387

Pierwsze informację o luzie wśród kierowców potwierdzają się. Młodzi ludzie piją piwo i wódkę w trakcie jazdy samochodami. Wiedzą, że
nadszeł luz.
Aresztowany Lipiec, minister sportu w rządzie Pana Marcinkiewicza, za
jego poparciem powołany, był cichym zwolennikiem PO. Dziś zarzucanie
Kaczyńskiemu powołania Lipca do rządu to nieporozumienie. Człowieka
zdrajcy Marcinkiewicza, który był łasy na stanowiska np. u Suchockiej,
Buzka i Kaczyńskiego. Jego kłopoty z dopingiem były faktyczne (za karę zwolnił np. prof. Smorawińskiego z szefowania z Zakładu Dopingu).
Człowiek krętacz.
Faktycznie Pan poseł Żyliński nie należy do ludzi Tuska i będzie klepał
w klawisze podczas głosowania. Jak może mieć u Tuska mir, kiedy jego prawą ręką jest LIsek, którego nasz Zyliński strofował i był mu niechętny. Zasiądzie w ostatnim rzędzie w sejmie i tyle jego.
 nick
 Piątek 26-10-2007

9390. 
Jakoś często ostatnio widuję dyrektora Janusza Walczaka ze Swedwood
w towarzystwie chińskich menadżerów podczas biznes-kolacji w iławskich restauracjach "Smocza Jama" oraz "Stary Tartak".
Ludzie spekulują, że Swedwood dogaduje się z chińskimi agencjami pracy w temacie ściągania taniej siły roboczej z krajów dalekiej Azji. Rozumiem teraz po co było kupować tyle ziemi wokół fabryki. Te hektary będą więc usłane kontenerowymi domkami (z plastiku) dla roboli... Ale się porobi...
 BOLO
 Piątek 26-10-2007

9389. 
I jak się czujecie zwolennicy PO?
Niby taki liberalizm, obniżka podatków itp. - a już czytamy, że PO wcale
nie chce obniżki dla wszystkich. Nie kumam tego. Serio. Niech mi to jakiś zwolennik Tuska wytłumaczy.
Jeśli taka będzie decyzjia PO, to mamy już pierwszą wpadkę tej partii.
 Jan Niezbędnik
 http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=8171&wid=93332...
 Piątek 26-10-2007

9388. 
Żuchowskiego Benek wykończył. Wykończy także Żylińskiego. Z tego co słyszałem, to gościu jest niczego sobie, ułożony, ma gadane i szanują go ludzie. Mówię wam wykończy Żylińskiego. Benek wali prawdę i cała Iława dopiepszy Żylińskiemu w następnych wyborach.
A co do Żylińskiego to słyszałem ma tylko klikać w sejmie, nic pozatym.
Nie liczy się w Platformie, ani w Iławie. Nie ma szans do Benka, on zna
go na wylot, nawet wie, że słaby jest psychicznie i ten go poźre.
 [nikt]
 Czwartek 25-10-2007

9387. 
ZIOBRY NIE MA - HULAJ DUSZA.
Wyraźny ruch w lewym interesie rozkreca się. W niektórych środowiskach ulżyło. Będzie mniej wyłapanych pijaczków na drogach, doktorki przyjmą więcej darów dziękczynnych (tego osobiście im nie bronię), bedzie mozna nareszcie wszystko przez telefon powiedzieć, na imieninach wypić więcej gorzaleczki - policjanci oko przymkną.
Jednym słowem wraca normalność i prawdziwa, a nie - jak za kaczyzmu - kontrolowana demokracja.
Polska nareszcie odżyła, ludzie się uśmiechają, są dumni z nowego rządu, z wolności, że należą do narodów Zjednoczonej Europy. Nawet Pawlak Kargulowi bratem.
Tylko ormowcom żal - kapowanie zabronione, nieetyczne takie...
 ORMOWIEC
 Czwartek 25-10-2007

9386. 
Odnośnie wpisu numer: 9382

Benek jest po wydziale toruńskiej uczelni ojca Rydzyka. Benek wie co mówi i jak mówi. Wy, sponiewierani jego intelektem, bez argumentów jesteście, i tyle wam zostało, by inaczej myślącego człowieka na poniewierkę rzucić.
 Męczennik z Radyja
 Czwartek 25-10-2007

9385. 
Dajcie bana Benkowi bo nie da się tego czytać.
Przecież to są wypowiedzi typowego życiowego frustrata, który przegrał życie. Trza się było uczyć chłopie, zarabiałbyś solidne pieniążki i nie miałbyś czasu na wrzucanie na forum swoich rzygowin.
 Fakirr
 Czwartek 25-10-2007

9384. 
Przypadek czy reguła? Otóż kiedy skończyłem lat 50, Pan Adam Żyliński został posłem i wybudował halę, dziś gdy obchodzę 60-kę ponownie, Pan Adam w sejmie i - co ważnejsze - będzie inicjatywa poważnej rozbudowy obiektów sportowo-rekreacyjnych.
Ciekaw jestem co przyniesie opatrzność jak dożyjemy 10 następnych lat. Refleksje są na rzeczy, gdyż nie jest wykluczone, że Pan Adam za następnych 10 lat może dźwignąć tekę premiera.
 owidiusz
 Czwartek 25-10-2007

9383. 
No no, Benek potrafi powiedziec prawdę.
A. Żyliński zawsze dwa płaszcze nosił i dystansował sie od "Warszawy",
tego co w sejmie. Zawsze opowiadał, że jest dla nas i z nami, że tam w
Warszawie pleni się politykierstwo; że zawsze bliżej mu do nas, iławian.
Ciekawa i pokrętna wizja jego tożsamości. Nie wielu na tym się poznało,
a wartoby wiedzieć kim zawsze był Żyliński. Co by o Nim nie powiedzieć,
to należy do ludzi poprawnych, wartościowych, z dowcipem.
 nick
 Środa 24-10-2007

9382. 
Rozmawiałem z wieloma sklepikarzami, których wykończył Żyliński z marketami, powiedzieli to samo co ja "kto na niego głosował" bo oni nie. Mówili to samo "Platforma szybko skończy" bo w cuda też nie wierzą. Mówią głośno "niemieckie sklepy w Polsce np. LIDL czy REAL i wiele innych". Brawo Polacy sprzedaliście Niemcom Polskę nawet w Iławie a kto jest winien? Unia Wolności = Platforma = upadek Polski.
 Benek
 Środa 24-10-2007

9381. 
Panie Żyliński został pan sam na polu walki. Przykro mi, Żuchowski niestety nie dostał się do parlamentu, szkoda mi go, ale Platforma jest przebiegła. Głosów, których mu zbrakło zabrał pan Lisek, pański kolega, więc śmieje się pan w głos "wykończyłem Żuchowskiego z Liskiem". No właśnie wykończył pan ale siebie bo Żuchowski nie mówił o cudach, to Platforma mówiła. Cienko widzę tą koalicję PSL z Platformą. Chyba Bartoszewski będzie często użyteczny, on taki dyplomata, może wam pomoże, zobaczymy co zdziała. Trzeba przyznać, że Kaczyńskich długofalowo niszczył i skutecznie mówił o konfliktach wymyślonych przez jego zwolenników, aż społeczeństwo uwierzyło w jego bajki. Popatrzymy jakie będą jego konflikty z wami rządzącymi i koalicjantami. PSL szybko się pozna na was co wy za ziółka ta Platforma i szybciej skończycie jak premier Kaczyński.
 Benek
 Środa 24-10-2007

9380. 
Tak, niech wrócą ludzie, którzy wprowadzili porządek w tym kraju, nie ludzie z lat 80 promowani przez Wałęsę, bo jakże ma być inaczej skoro jego synalek należy do Platformy i mają jeden cel dostać się do koryta co już zrobili. Wałęsa to niech odpoczywa na emeryturze on już biznesy prowadził, chociażby fabryka makaronów w Malborku, która była [...] na jego żonę i niech ktoś odpowie co się z nią stało. Z tego co słyszałem to zbankrutowała a więc więcej takich gospodarzy to będziemy chyba w woły jeździli. Podobnie bowiem było z Żylińskim, jego interes założony na żonę to też niewypał, może niech opisze ile ludzi zatrudnia i jak się rozbudował. Państwowe pieniądze panie Żyliński to każdy potrafi wydawać i się chwalić w Kurierze. Niech pan opisze swój biznes, bo ja jestem bardzo ciekawy co pan stworzył jak pan otworzył fabrykę nie wiem czego (powiem złośliwie jeszcze raz chyba gówna psiego), która mieści się przy lokomotywowni.
 Benek
 Środa 24-10-2007

9379. 
Odnośnie wpisu numer: 9378

Oto słowa godne "dobrego Polaka", który walczy o to, żeby było lepiej:
"Lechu będzie wetował wasze ustawy i nic nie uchwalicie ciekawego, bo wszystko będzie się przesuwało w czasie".
Jestem tobą mały Benku coraz bardziej przerażony! To czego ty chcesz? Normalnej Polski czy upadku Platformy? Niezależnie jakim też kosztem? Nawet kosztem dobra Polaków? Przecież słowa: "Lechu będzie wetował wasze ustawy i nic nie uchwalicie ciekawego" znaczą tylko jedno: robimy na złość rządowi i pies jebał obywateli! Ważne, aby wrócić do koryta. Tylko czy o to chodzi?
 Betonmieszarka
 Środa 24-10-2007

9378. 
Naiwni Iławianie wybrali Żylińskiego, sprzeda resztę Iławy. W Kurierze ciekawie powiedział, że Kaczyński wykończył Lepera i Giertych. Panie Żyliński następna będzie Platforma jak nie będzie Irlandii. Macie 1 rok na wasze rządy. Lechu będzie wetował wasze ustawy i nic nie uchwalicie ciekawego, bo wszystko będzie się przesuwało w czasie. Wszyscy kupcy w Iławie wiedzą, że to pan sprowadził hipermarkety do Iławy, to za pana kadencji ludzie z małych sklepików zbankrutowali. Niech pan odpowie ludziom ile spłyneło kasy do kasy miejskiej? Niech wszyscy wiedzą kim jest Platforma, to ona przyczyniła się do powiększenia bezrobocia. Panie Żyliński do zobaczenia w następnych wyborach, mam nadzieje, że niedługo zobaczę pana w telewizji jak będą pana mianowali na ministra (tylko jakiego). A co do pana wypowiedzi jak pan pisał, że ostatnio jak pan był jedznocześnie posłem i burmistrzem to nie mógł się pan rozdwoić, bo był pan tu i tam - odbija pan piłeczkę. Jak by prawo było po pana stronie to znając ludzi z Platformy to byłby pan burmistrzem Iławy, siedział by pan w sejmiku wojewódzkim i byłby pan posłem na sejm. Odpowiedź jest jedna, wy ludzie z Platformy (wcześniej Unia Wolności) kochacie nie Polskę, tylko kasę i niech pan nie opowiada ludziom takich głupot, że pan tu się urodził, wychował i mieszkał. Takie kity to są dla starych babek, teksty są proste i ograniczone. Niech pan mówi o konkretach, nie o dupie Maryni. My Iławianie czekamy na chleb czyli cud, to są wasze słowa, chcemy Irladii i niech się pan nie wykręca, że pan nie należy do tej ekipy. Niech pan waży słowa, bo poiformuje Domalda Tuska, że pan mani.
 Benek
 Środa 24-10-2007

9377. 
Nie piszcie. Ci ludzie którzy odpiosują to ludzie Platformy. Jak napiszecie inaczej niż oni myślą to zaraz wam dowalą. To są idioci bez rozumów.
 Benek
 Środa 24-10-2007

9376. 
Odnośnie wpisu numer: 9374

Drogi studencie z UG, powiedz proszę co studiujesz?
 Jan Niezbędnik
 Środa 24-10-2007

9375. 
Odnośnie wpisu numer: 9368

Benek!!! No to ja widzę, żeś ty nie tylko analfabeta, ale i typowy objaw wariata - za Nostradamusa się masz z tymi przewidywaniami? A co do czytania całych wypowiedzi, to fakt jest jeden - ty piszesz kompletne bzdury, albo jesteś po prostu ciągle pijany.
 Wajdelota
 Środa 24-10-2007

9374. 
Ludzie, mamy dwóch posłów z Iławy!
Teraz potrzebna jest dobra współpraca. A może Kurier zacząłby zbierać głosy czego oczekujemy, co mają zrobić dla Iławy i dla naszego regionu.
 Student UG z Iławy
 Środa 24-10-2007

9373. 
Odnośnie wpisu numer: 9368

Benek ty kundelku farbowany! Długo jeszcze bedziesz skamlał przy
budzie? Chcesz to robić przez cztery lata, zęby ci przecież wypadną.
 kęs
 Środa 24-10-2007

9372. 
Odnośnie wpisu numer: 9369

DO TRZEŹWEGO NA UMYŚLE.
Tak jest jak mówisz. Kogoś, kto idzie w górę: kiedy buduje dom nowy, zmienia mieszkanie, stawia przed domem nowe auto, zdobywa stopnie naukowe, ma wykształcone i ułożone dzieci, awansuje społecznie i zawodowo jest zagrożeniem dla całej reszty sąsiadów i kolegów.
Jednak kiedy sie umocni i pokona wrogów, odstapią go i będą szanować.
Tak jest z Polską. Przecież zachodowi i wschodowi zależy, by mieć w Polakach partnera gładkiego, nie opornego i stawiającego warunki. Od warunków to oni.
 nick
 Środa 24-10-2007

Strona [ poprzednia 1 2 3 ... 161 162 163 ... 320 321 322 323 324 325 326 327 328 ... 358 359 360 ... 395 396 397 następna ] z 397

106642468

REDAKCJA:
redakcja@kurier-ilawski.pl

Zaproszenia: co, gdzie, kiedy?
informator@kurier-ilawski.pl

Biuro Ogłoszeń Drobnych:
ogloszenia@kurier-ilawski.pl

Biuro Reklamy:
reklama@kurier-ilawski.pl

Kronika Towarzyska:
kronika@kurier-ilawski.pl

Pierwsza strona | INFORMACJE | Opinie | Kurier Zdrowia i Urody | Papierosy | CENNIK MODUŁOWY | Ogłoszenia drobne | Ogłoszenia modułowe
Stopka | Wyszukiwarka | FORUM | 
E-mail: redakcja@kurier-ilawski.pl, reklama@kurier-ilawski.pl, ogloszenia@kurier-ilawski.pl
Copyright © 2001-2024 - Kurier Iławski. Wszystkie prawa zastrzeżone.