Odnośnie wpisu numer: 32150 Olu, dziękuję za uwagę. Gdy ruszą prace nad wprowadzeniem Budżetu Obywatelskiego (BO), na pewno będzie przeprowadzona kampania promocyjno-informacyjna. Mam taką nadzieję.
Jak sama nazwa wskazuje, bez obywateli naszego miasta tu się nie obędzie. Od początku aż do końca mieszkańcy Iławy są niezbędnym, wręcz koniecznym elementem tej całej układanki. Bez nich całość nie ma sensu i nie może być nazywana obywatelską inicjatywą.
Mój wniosek dotyczył rozpoczęcia prac nad wprowadzeniem BO.
I ten wniosek radni przyjęli. Mam nadzieję, że niebawem przejdziemy do konkretów i rozpoczną się prace w tym temacie.
Nie będę się tu rozpisywał o istocie BO, gdyż jest to obszerna materia. Tak tylko w skrócie: Budżet Obywatelski to instrument, dzięki któremu mieszkańcy mogą zdecydować, na co przeznaczyć część budżetu swojej gminy. Ukazuje on potrzeby społeczności oraz problemy do rozwiązania. Głównym celem BO jest efektywniejsze wydawanie wspólnych pieniędzy oraz budowanie więzi społecznych.
Mam nadzieję, że niebawem będzie można przeczytać szerzej o tym w moim felietonie na łamach papierowego wydania Kuriera.