|
30610. | Odnośnie wpisu numer: 30603 Zalosne sa slowa "bylego ucznia", ktory nazywa - sianiem fermentu - slowa troski o przestrzeganie prawa i tworzenie dobrego prawa, ktore dotyczy kazdego z nas, zarowno na szczeblu centralnym, jak i tu, lokalnie, gdzie dane jest nam zyc. |
|
| Kanclerz |
| Ilawa, Wtorek 08-07-2014 |
|
30609. | Odnośnie wpisu numer: 30606 Ciężko jest dogodzić ludziom w Iławie.
Akurat festiwal szant pasuje organizować nad samą wodą.
No i miejsce też jest niezłe, bo dzika plaża ma dosyć wysokie zbocze.
W sam raz dla publiki. |
|
| Bosman |
| Iława, Wtorek 08-07-2014 |
|
30608. | Odnośnie wpisu numer: 30607 ...tylko śmiać się.
Z kogo? - proszę zapytać. Z was, was, was! Tych, co głosują na złodziei.
Wielkie, głośnie: ha ha ha!
Czy nie czas już, by po 25 latach demokracji, czyli wolnych jakby wyborów, kiedy mimo wszystko o wyborze decyduje matematyka, wybierać inaczej?
Czas młodemu pokoleniu się zbuntować jak my w latach 1980-tych i zmieść tę bandę cwaniaków ze sceny politycznej, ale nie niwecząc dobrego, czyli ludzi przyzwoitych. Po 25 latach, trzeba być wyjątkowo tępym, by nie móc różnicować.
Wasza emigracja jest nieszczęściem dla Polski, ale szczęściem dla was, bo inaczej umarlibyście z głodu w Polsce. Wasze wyjazdy są specyficznym politycznym wentylem bezpieczeństwa dla obecnie rządzących krajem. Wentylem bezpiecznego trwania u koryt ludzi tych samych od 8 lat. |
|
| Swój |
|
30607. | Komentarz dla naszej młodzieży, która porzuca Iławę i masowo emigruje za chlebem.
Ranking Eurostatu znowu miażdży polską gospodarkę.
Znaleźć pracę na naszej "Zielonej Wyspie" to nie lada wyzwanie. Okazuje się, że procentowy udział wolnych etatów w liczbie etatów ogółem jest w Polsce niemal najniższy w całej Unii Europejskiej. Mamy przedostatnie miejsce! Wyprzedzamy tylko Cypr. Śmiać się czy płakać...? |
|
| Ola Mała |
|
30606. | Przed chwilą zobaczyłem, że "Szanty nad Jeziorakiem" mają się odbyć w tym roku na dzikiej plaży. Zaniemówiłem i tym razem nie wytrzymałem.
Gratuluję władzom miasta Iławy kolejnego obłąkanego pomysłu. Amfiteatr w centrum stoi pusty a koncerty przenosi się na plażę – w piachu i błocie, jak to bywało w poprzednich latach, bo przeważnie pada deszcz. Fantastyczna "promocja" miasta i przyciąganie żeglarzy nad Jeziorak.
Burmistrz Ptasznik robi wszystko, aby iławianie zapamiętali go na tym stanowisku jako najbardziej niekompetentnego człowieka w historii miasta. Jest mi wstyd, że na niego też zmarnowałem swój głos.
Za niedopatrzenie uzgodnienia remontu kolei biegnącej przez Iławę i zamknięcie ulicy Grunwaldzkiej z Wyszyńskiego zamiast wybudowania wiaduktów drogowego nad przejazdem kolejowym – mam nadzieję, że burmistrza i odpowiedzialnych za taki błąd urzędników miejskich rozliczy następna ekipa na czele z prokuraturą za działania na szkodę mieszkańców. [...]
Dla przykładu gmina wiejska pokazała jak się uzgadnia duże projekty komunikacyjne – sześć albo siedem wiaduktów na wiejskich drogach. To są fachowcy, uczcie się od nich. Od 25 lat zajmuję się budownictwem i wiem co jest możliwe.
Kolejną sprawą jest budowa portu wodnego w miejscu starej Bazy Żeglarskiej. Jeszcze nie widziałem projektu, bo ratusz się nim publicznie nie chwalił, ale z plotek sądzę, że to kolejny knot tej władzy – zaprojektowany gigantyczny falochron? Urządzenia przeładunkowe? Potężny kapitanat? Dla kogo lub czego? Jeśli plotki się potwierdzą i miasto naprawdę chce wydać miliony na kompletnie niepotrzebne i kosztowne buble z naszej Kasy, to tym bardziej trzeba przerwać ten obłęd niekompetencji w naszym mieście.
PS. Znając arogancję tej władzy nie spodziewam się odpowiedzi, bo to w stylu Pana Ptasznika i jego "profesjonalnej" kadry. |
|
| Dariusz Kowalski |
| Iława, Poniedziałek 07-07-2014 |
|
30605. | Odnośnie wpisu numer: 30603 Szanowny kolego!
Ferment? Owszem. Zwłaszcza kiedy dotyczy osoby, która bezkarnie śmieje się w twarz prawu, a właściwie bezprawiu, jeżdżąc mimo wyroku bez prawa jazdy i po alkoholu.
Dla takich osobników jest to i owszem, FERMENT, ale nie dla nas, którzy cierpimy potem przez mrocznych typów.
Czyżby kolegę coś na rzeczy spotkało, że czuły jest na ten ferment...? |
|
| Feliks Rochowicz |
|
30603. | Odnośnie wpisu numer: 30602 Panie Feliksie, proponuję zmianę kanału telewizyjnego z informacyjnego na jakiś przyrodniczy, albo sportowy. Mniej krwawych informacji podają, a przy okazji nie będzie Pan musiał siać fermentu na lokalnym forum.
Po co to komu?! |
|
| były uczeń |
|
30602. | Media ostatnio doniosły wiadomość o przestępcy, który w markecie będąc, pewno dla żartu, przyłożył nóż do brzucha jednej z klientek. Wezwana policja gościa zabrała do komendy, przesłuchała i pogoniła do domu. I to wystarczy.
W tym samym programie dedukowano: gdyby taka sytuacja miała miejsce w USA, kraju nadzwyczaj demokratycznym, to taki przestępca miałby dużą szansę zostać trupem na miejscu podczas interwencji policji. U nas odwrotnie.
Powiadają znajomi z mej rodowej wsi, że są tam skazani za prowadzenie "wozu" (pojazd w stanie ruchu, może być wóz drabiniasty o napędzie konnym) w stanie upojenia alkoholem, mając zakaz kierowania i koniem i samochodem, dalej szusują po drogach, nie tylko gminnych. No i co z tego. Nadal jeżdżą bez prawka, nie tylko do Iławy po zakupy, ale też, a po kraju, który nazywa się POLSKA. Cieszą się z życia, ze w Polsce za demokracji jest super.
Moja konkluzja jest taka. Im więcej praw ma człowiek w Polsce, tym mniej "może" polska policja. Oni boją się cienia własnego i kabury od pistoletu, nie mówiąc o złodzieju. Każdy ruszony złodziej i pijak będzie uwolniony, a policjant za interwencję może być posadzony.
Ale ja absolutnie nic nie mam przeciw prokuratorom i sędziom, ja tylko rozważam fakty. Oto, jaką w telewizji od profesora karnisty wypowiedź na wizji słyszałem. Adwokaci są tak pazerni na pieniądze i drodzy, że lepiej przekupić prokuratora, niż wynająć adwokata.
* * *
Słysząc dzisiejszy komentarz rzecznika policji ws zbójeckiego zajścia w sklepie spożywczym, nie mogę pozostać bez słowa. INTRUZ, który przystawiał nóż do brzucha klientce sklepu, potem przeładował pistolet, celując po sklepie - wedle prawa stanowionego, którym posiłkuje się policja - nie czynił zagrożenia życia i zdrowia, czym nie zasługuje na areszt. Tak słyszałem z ust policjanta w telewizorze. Gdyby tenże skaleczył klientkę, to już inne podejście, gdyż czyn, znaczony krwią należy już do bezpośredniego zagrożenia i wówczas posadzono by gościa „na dołku”.
W tym momencie mam bolesne pytanie – trudno kierować je do policji, ale... – taką oto kwestię.
Mnie, obywatela Polski, namierzonego radarem na obwodnicy w Iławie, że przekroczyłem szybkość o 30 km/godzinę wyższą od naznaczonej, ukarano by mandatem załóżmy w wysokości trzystu złotych polskich, gdyż czyn ten, bezpośrednio zagraża zdrowiu i życiu. Nie mogę pojąć tego, że tutaj na drodze zagraża, choć droga szeroka, a na niej ani żywej duszy; zaś w sklepie przykładając do szyi nóż, już nie ma zagrożenia wedle polskiego prawa.
I co Państwo o tym sądzicie? |
|
| Feliks Rochowicz |
| Iława, Niedziela 06-07-2014 |
|
30600. | Mnie interesuje kto pozwolił na postawienie tej przyczepki reklamowej
NA CHODNIKU?
A może iławski basen czerpie zyski z tej reklamy a i straż miejska po znajomości przymyka oko? Ciekawy jestem bardzo. |
| |
| |
|
| zaciekawiony |
| Iława, Sobota 05-07-2014 |
|
30597. | Odnośnie wpisu numer: 30596 Rosjanie informują swe społeczeństwo o inwazji polskich najemników na obwód kaliningradzki.
Jednakowo łajdacy z rządu Tuska (PO) i NBP (SLD) raczą się wykwintnym menu na koszt podatnika, prowadząc "prywatnie" dyskusje o bankowych przekrętach. [...]
Absolutnie nie ma innej rady, jak całkowita wymiana tej rozhulanej bandy w natychmiastowych wyborach.
Takiej akcji terrorystycznej nie zanotowano w żadnym europejskim kraju. |
|
| barman |
| Iława, Piątek 04-07-2014 |
|
30596. | Rosja szykuje prowokację w Kaliningradzie?!
Gubernator „odkrył” inwazję z Polski
"Zachodnie służby działają w celu rozkręcenia Majdanu w Kaliningradzie"
– ogłosił gubernator obwodu kaliningradzkiego Nikołaj Cukanow, który twierdzi, że przez polską granicę, wraz z uchodźcami z Ukrainy, przybywają "napakowani młodzi ludzie na rozkaz zachodnich służb specjalnych, by rozkręcić Majdan w Kaliningradzie".
Czyżby to był wstęp do prowokacji przeciwko Polsce? Rosyjscy "eksperci" z Moskwy natychmiast podchwycili słowa gubernatora. Prasa rozpisuje się na temat "najemników z Polski", którzy wspierają "faszystowski rząd z Kijowa" i przeprowadzają "egzekucje na ludności cywilnej Donbasu". |
|
| skaner |
| KURIER IŁAWSKI, Czwartek 03-07-2014 |
|
30595. | Odnośnie wpisu numer: 30593 Sprawca wypadku mógł być pod wpływem alkoholu... o czym, jak zwykle odpowiednie służby nie chcą widzieć.
Ale gdyby chciały, to 10 razy mogłyby tę bestię namierzyć. Wystarczyłby jeden sms z odpowiedniego miejsca wysłany i w odpowiedniej godzinie, by na gorącym uczynku zatrzymać, skasować samochód i posadzić takiego gnoja za kraty.
W innych krajach [Francja] nawet prezydentów nie oszczędzą gdy zachodzi choćby podejrzenie przestępstwa. |
|
| ORMO-wiec |
| Iława, Czwartek 03-07-2014 |
|
30594. | Wizyta na remoncie trasy kolejowej. Widok z kabiny maszynisty EP-09.
Stan robót: poniedziałek 30 czerwca.
Startujemy z dworca PKP IŁAWA GŁÓWNA w kierunku na Susz, Prabuty. |
| |
Fatal error: Call to undefined function autolink() in /guestbook.php on line 1288
|